SİLİKON TAKTIRMIŞ VEYA TAKTIRMAYI DÜŞÜNEN HASTALARIM İÇİN DUYURU
Bir süredir basında silikon protezlerin memede bir tür kansere yol açtığı şeklinde haberler yer almıştır. Bu da bizleri “silikon meme kanseri yapar mı?” sorusuyla karşı karşıya bırakmaktadır. Ben de kafa karıştıran bu konuyla ilgili sizi bilgilendirmek için bu yazıyı hazırladım.
Evet son yıllarda silikonun bazı türlerinde “meme protezi ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma” (BIA-ALCL) adı verilen bir hastalık ortaya çıkmıştır. Ancak bu bir meme kanseri değildir. Bu hastalık şimdiye kadar pürtüklü yüzeye sahip meme protezi (silikon, implant) kullanılmış olan hastalarda görülmüştür.
BIA-ALCL nedir? Meme kanseri midir?
Silikon etrafında da, vücuda konan her yabancı madde çevresinde olduğu gibi, kapsül dediğimiz ince bir tabaka oluşur. BIA-ALCL meme kanseri değil, tamamen bu kapsülde gelişen ve çok nadir görülen bir lenfoma çeşididir. Erken tanı konduğunda, tedavi edilebilir; ancak ihmal edilirse vücuda yayılma ihtimali vardır. 1997’den bu yana, dünya piyasasında yaklaşık 35 milyon silikon protez satılmış olduğu bilinmekle beraber, bugüne dek bu hastalığa yakalandığı bildirilen hasta sayısı 600’den azdır.
BIA-ALCL ciddi bir hastalık mıdır?
BIA-ALCL erken teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilebilir. Dünyada bildirilen 573 hastadan 33’ü bu hastalık nedeniyle kaybedilmiştir. BIA-ALCL nedeniyle hastaların hayatını kaybetmesinin, bulguların ihmal edilmesi nedeniyle tanıda gecikme veya uygunsuz tedaviden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Belirtileri nelerdir?
BIA-ALCL’nin en sık görülen bulgusu memede yaygın şişliktir. Ayrıca, memede sertleşme, olağandışı ve geçmeyen kızarıklık-döküntü, koltuk altı veya memede ele gelen kitle gibi daha az görülen bulgular da olabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri varsa, zaman kaybetmeden muayene ve ileri tetkikler için randevu alıp kontrole geliniz.
Hiç bir belirtim yoksa ne yapmalıyım?
Bu zamana kadar dünyada, hiç bir sağlık kuruluşu veya sağlık otoritesi belirtisi olmayan kadınlarda protezlerin çıkartılmasını önermemiştir. Yani bulgu yoksa çıkartılmasına gerek yoktur. Ancak yukarıda yazdığım belirtiler açısından uyanık olmalısınız.
Herhangi bir belirtiniz olmasa bile, özellikle Allergan firması tarafından üretilen Natrelle® marka, BioCell pürtüklü yüzeye sahip meme silikonu olan hastalarımızın kontrole gelmesi ve görüntüleme yöntemleriyle tetkik yapılmasını önermekteyim.
Bütün protez tipleri aynı şekilde etkileniyor mu?
Silikonlar yüzey yapısı olarak düz ve pürtüklü olarak iki çeşit olarak üretilmektedir. Mevcut tüm protez tipleri arasında, sadece pürtüklü yüzeye sahip protezlerin BIA-ALCL riski olduğu bildirilmiştir. Bugüne kadar, sadece düz yüzeyli protez kullanılmış hastalarda rapor edilmiş bir BIA-ALCL vakasının olmadığını söyleyebiliriz. Bu hastalığın oluşmasındaki kesin neden hâlâ bilinmemektedir.
Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu FDA’ya göre, 573 BIA-ALCL vakasının 481’i, tanı anında Natrelle® marka, BioCell pürtüklü yüzey silikonlarda görülmüştür. Bu silikonların üretimi ilgili firma tarafından durdurulmuştur.
Lütfen her yıl düzenli olarak meme kontrolüne geliniz.
Saygılarımla,
Doç. Dr. Cihan ŞAHİN